Dalripan är ripan som skrattar: på våren hörs tupparnas kacklande spelläte i fjällbjörkskogen. Dräkten skiftar med årstiden, från brunspräcklig till vit.
30 oktober 2026
I dag: jakttid på dalripa i alla län som har allmän jakttid för arten.
Allmän jakttid enligt jaktförordningen. Detaljerna står under Jakttid.
Jakttid
Dalripetupp i vårdräkt. Bilden är AI-genererad.
I korthet
Utbredning
Norra Sverige, skog och fjäll
Bestånd
100 000–400 000 par
Kull
Omkring 10 ägg
Ruvning
Cirka 21 dygn
Vinterföda
Björk och vide
Källa: Svenska Jägareförbundet, Dalripa; Svenska Jägareförbundet, Dalripans population. Kontrollerad 29 oktober 2026.
Jakttid
1Dalarnas län: övriga delar av länet, Västerbottens och Norrbottens län: nedanför lappmarksgränsen
25 aug–15 feb
2Gävleborgs, Värmlands och Västernorrlands län
25 aug–15 nov
3Dalarnas län: Älvdalens kommun, Jämtlands län
25 aug–28 (29) feb
4Älvdalens kommunDalarnas län: Älvdalens kommun
25 aug–28 (29) feb
5Ovanför lappmarksgränsenVästerbottens och Norrbottens län: ovanför lappmarksgränsen
25 aug–15 mars
Dalarnas, Gävleborgs, Jämtlands, Norrbottens, Värmlands, Västerbottens och Västernorrlands län
25 aug–15 marsFrån 1 juli 2027.
Älvdalens kommunDalarnas län (hela länet)
25 aug–15 marsFrån 1 juli 2027.
Ovanför lappmarksgränsenVästerbottens och Norrbottens län (hela länen)
25 aug–15 marsFrån 1 juli 2027.
Gäller jaktåret 2026/27. Från 1 juli 2027 gäller jaktförordningen i lydelsen enligt SFS 2026:1693.
Vintern klarar dalripan med en tjock, dunig fjäderdräkt. Den gräver ner sig i snön för att hålla värmen och är bara uppe några timmar om dagen för att äta.
Antalet dalripor varierar kraftigt mellan åren, mest beroende på hur mycket rovdjuren påverkar häckningen.
På vintern rör sig dalriporna i flockar, ibland på flera tiotal fåglar.
Källor: Svenska Jägareförbundet, Naturvårdsverket, Finlands viltcentral (riista.fi) och Finlands viltcentral. Skalorna jämför arterna i samma grupp och kan bygga på olika källor. Kontrollerad 29 oktober 2026.
Spår, läte och livsmiljö
Spår
Fötterna är fjäderklädda ända ut på tårna. Avtrycket är 4–5 cm långt, och fjädrarna gör tårna tjocka och otydliga i spåret.
Där en stor flock har ätit hittar du stora fält med spår runt födoplatserna.
Läte
Tuppens spelläte, det klassiska ”dalripeskrattet”, är ett kacklande ”kau kau ka ka karrrr”. Det hörs ofta på våren och försommaren från sittande tuppar.
När dalripan flyger upp hörs ofta ett ljudligt kacklande som klingar av i en ramsa.
Livsmiljö
Ungefär 75 procent av Sveriges dalripor häckar i och i anslutning till fjällkedjan.
Tätast är det i fjällbjörkskogen, men dalripan finns också nere i barrskogen och på de mer växtrika delarna av fjällheden.
Källa: Finlands viltcentral (riista.fi), Dalripa; Svenska Jägareförbundet, Dalripa; Länsstyrelsen i Västerbottens län, Häckande fåglar i fjällen: rapport från gemensamt delprogram för perioden 2002–2022. Kontrollerad 29 oktober 2026.
Förväxling
Miljön ger en första ledtråd. Fjällripan hör hemma på kalfjället med block och låg vegetation, och på vintern i gles fjällbjörkskog och i ris- och videzonen.
Lätet skiljer dem lättast: dalripan kacklar högt och nasalt, fjällripan knarrar och snarkar dämpat.