I korthet
- Häckande par
- 6 100 (2019)
- Övervintrar
- Cirka 26 000 i Sverige
- Ägg
- 6–9
- Vinterföda
- Musslor
- Flyttning
- September–november
Källa: Naturvårdsverket, Naturvårdsverkets förslag på jakttider (NV-08122-18); Naturvårdsverket, Kunskapssammanställning and- och måsfåglar (2025-12-12), artavsnittet Sjöorre; Naturvårdsverket, Ekologiskt hållbar vindkraft i Östersjön (rapport 7055). Kontrollerad 29 oktober 2026.