Fiskmås
Larus canus
Fiskmåsen är en av Sveriges mest spridda fåglar och häckar på allt från skär till hustak. Den liknar en liten gråtrut men går att skilja ut på benen och näbben.
- Jakt
- 11 aug–28 (29) feb
- Häckande par
- Cirka99 000
Gäller båda
Kulpatroner
BådaAlla fyra klasser
Hagelgevär
BådaKaliber 12 till .410
Ägg eller ungar per kull
Båda2–3
Här skiljer de sig
Allmän jakttid
Fiskmås11 aug–28 (29) feb
Gråtrut1 aug–31 mars
Ruvning
Fiskmås22–28 dygn
Gråtrut25–27 dygn
Häckande par i Sverige
Fiskmås99 000 par
Gråtrutungefär 45 000 par
Larus canus
Fiskmåsen är en av Sveriges mest spridda fåglar och häckar på allt från skär till hustak. Den liknar en liten gråtrut men går att skilja ut på benen och näbben.
Larus argentatus
Gråtruten är en av de största måsfåglarna, en allätare som länge levde gott på soptippar och spill från fisket. I dag minskar den och är rödlistad.
Trutarna och Nobelpriset
Den nederländske forskaren Niko Tinbergen fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1973. Han hade bland annat forskat på trutars beteende.
Källa: BirdLife Sverige, Silltruten (Projekt Afrika tur och retur)
Skjuts mest vid soptippar
Under den allmänna jakten fälls omkring 2 000 gråtrutar om året. De flesta gråtrutar skjuts ändå vid kommunal skyddsjakt, vid soptippar och liknande platser.
Källa: Naturvårdsverket, Kunskapssammanställning and- och måsfåglar (2025-12-12)
Fyrvaktarna höll efter trutarna
På Tylön höll fyrvaktarna efter trutarna i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. De förstörde trutarnas bon.
Källa: BirdLife Sverige och Svensk Fågeltaxering, Lunds universitet, Sveriges fåglar 2020
Artkännedom är ett av de 16 ämnesområdena på teoriprovet. I kursen pluggar du arterna med lektioner och frågor som förklarar varje svar.
Kontrollerad 29 oktober 2026.