1. Start
  2. Viltguiden
  3. Måsfåglar
  4. Fiskmås

Fiskmås

Larus canus

Fiskmåsen är en av Sveriges mest spridda fåglar och häckar på allt från skär till hustak. Den liknar en liten gråtrut men går att skilja ut på benen och näbben.

31 oktober 2026

I dag: jakttid på fiskmås i hela landet till 28 feb 2027.

Allmän jakttid enligt jaktförordningen. Detaljerna står under Jakttid.

Vuxen fiskmås i sommardräkt med gulgrön näbb och gulgröna ben på en klippa vid en sjö juliaugseptoktnovdecjanfebmarsaprilmajjuniHela landet
  • Jakttid

Vuxen fiskmås i sommardräkt. Bilden är AI-genererad.

I korthet

Häckande par
Cirka99 000
På vintern
Cirka70 000 fåglar
Ägg
2–3
Ruvning
Tre till fyra veckor
Föda
Allätare
Fällda per år
Strax under 5 000

Källa: Naturvårdsverket, Kunskapssammanställning and- och måsfåglar (2025-12-12), artavsnittet Fiskmås. Kontrollerad 29 oktober 2026.

Jakttid

Hela landet
11 aug–28 (29) feb

Gäller jaktåret 2026/27. Från 1 juli 2027 gäller jaktförordningen i lydelsen enligt SFS 2026:1693.

Alla jakttider för fiskmås

Källa: Jaktförordningen (1987:905) bilaga 1 punkt 25. Från 1 juli 2027: SFS 2026:1693. Kontrollerad 28 oktober 2026.

Vapen

Kulgevär

Kulgevär med patron i alla fyra klasser. Fiskmås räknas till måsar, som står i listan över arter där även klass 4 får användas.

Hagelgevär

Hagelgevär i kaliber 12, 16 eller 20.

Haglen får vara högst 4,1 mm (US nr 1) i diameter.

Hagelgevär i kaliber 24, 28, 32 eller .410 får också användas.

Luftgevär

Luftgevär får också användas på fiskmås.

Källa: Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2023:8, 2 kap. 14 §, 3 kap. 13 §, 3 kap. 12 §, 3 kap. 14 § och 6 kap. 10 §. Kontrollerad 29 oktober 2026.

Kännetecken

Den vuxna fiskmåsen har grå rygg och liknar gråtruten i färgerna, men de skiljer sig tydligt i storlek och form.

Näbben är grönaktigt gul och tunn, utan röd fläck.

Benen är grönaktigt gula, precis som näbben.

Vingarna är långa och smala, och vingslagen snabba, ganska djupa och lite knyckiga. Flygbanan är ofta knyckig också.

Källa: Finlands viltcentral, Gråtrut (med jämförelsen mellan gråtrut och fiskmås). Kontrollerad 29 oktober 2026.

Så lever den

Föda

Fiskmåsen söker föda över vattnet, vid stränder, på åkrar och gräsmarker. Den äter bland annat fiskrens, kräftdjur, daggmaskar, frukter och bär.

Fortplantning

Oftast häckar paren ensamma, och boet kan ligga nästan var som helst: på stenblock i vattnet, på grästuvor, på hustak eller uppe i träd.

Boet är en grop i marken eller ett enkelt rede. Båda föräldrarna ruvar de 2–3 äggen i tre till fyra veckor, och ungarna är flygga efter fem veckor.

Ägg eller ungar per kull: 2–3. Ruvning: 22–28 dygn.

Fiskmås 2–3
Gråtrut 2–3
03

Beteende

Den flyttar kort. De flesta övervintrar längs kusterna i nordvästra Europa och i södra Östersjön.

I Sverige

Häckande par i Sverige: 99 000 par.

Fiskmås 99 000 par
Gråtrut ungefär 45 000 par
0100 000 par

Källor: Naturvårdsverket och Naturhistoriska riksmuseet. Skalorna jämför arterna i samma grupp och kan bygga på olika källor. Kontrollerad 29 oktober 2026.

Spår och livsmiljö

Spår

Som andra måsfåglar spyr fiskmåsen upp hårda delar av födan i en kompakt klump, en så kallad spyboll.

Livsmiljö

Häckningsområdet täcker i stort sett hela landet, med minst 1 000 par i varje län. Fiskmåsen är vanligast längs kusterna och i städer och samhällen, och glesast i Norrlands inland och där det saknas sjöar och vattendrag.

Fiskmåsen finns också vid små vattendrag.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet, Spår efter fåglar; Naturvårdsverket, Kunskapssammanställning and- och måsfåglar (2025-12-12), artavsnittet Fiskmås; Finlands viltcentral, Gråtrut (med jämförelsen mellan gråtrut och fiskmås). Kontrollerad 29 oktober 2026.

Förväxling

Gråtruten är en av de största måsfåglarna. Dess näbb är tjock och klargul med en röd fläck ytterst på undernäbben, medan fiskmåsens är tunn, grönaktigt gul och utan fläck.

Jämför fiskmås och gråtrutGråtrut i viltguiden

Källa: Finlands viltcentral, Gråtrut (med jämförelsen mellan gråtrut och fiskmås). Kontrollerad 29 oktober 2026.

Visste du?

  • Flest fiskmåsar i EU

    Inget annat EU-land har så många häckande fiskmåsar som Sverige, omkring 99 000 par.

    Källa: Naturvårdsverket, Kunskapssammanställning and- och måsfåglar (2025-12-12), artavsnittet Fiskmås

  • Fredad i grannländerna

    I Norge, Danmark och Finland är fiskmåsen fredad. Danmark fredade den 1994, och innan dess sköts omkring 10 000 fiskmåsar om året där.

    Källa: Naturvårdsverket, Kunskapssammanställning and- och måsfåglar (2025-12-12), artavsnittet Fiskmås

  • Fångar flygmyror i luften

    Fiskmåsen äter även insekter, till exempel flygmyror som den fångar i flykten.

    Källa: Naturvårdsverket, Kunskapssammanställning and- och måsfåglar (2025-12-12), artavsnittet Fiskmås

  • Snällare min än truten

    Bredvid gråtruten ser fiskmåsen betydligt snällare ut, med sin smala näbb, sitt runda huvud och sitt mörka knappöga.

    Källa: Finlands viltcentral, Gråtrut (med jämförelsen mellan gråtrut och fiskmås)

  • Sveriges största fiskmåskoloni

    På Tylön fanns bara få fiskmåsar fram till 1890-talet. Sedan växte kolonin, och i mitten av 1900-talet var den Sveriges största med som mest omkring 5 000 par.

    Källa: BirdLife Sverige och Svensk Fågeltaxering, Lunds universitet, Sveriges fåglar 2020, avsnittet om Tylön

Testa dig

1. När får du jaga fiskmås i hela landet?

2. Vilka kulpatroner får du använda vid jakt på fiskmås?

3. Ungefär hur många par av fiskmås häckar i Sverige?

Artkännedom på teoriprovet

Artkännedom är ett av de 16 ämnesområdena på teoriprovet. I kursen pluggar du arterna med lektioner och frågor som förklarar varje svar.