Ringduva
Columba palumbus
Ringduvan är den enda duvan med allmän jakttid i Sverige. Den hämtar mycket av sin mat på åkrarna, och på hösten drar de flesta mot sydväst i stora flockar.
- Jakt
- Olika i olika län
- Bestånd
- 500 000–1 000 000 par
Av duvorna har bara ringduvan allmän jakttid. Skogsduvan är fredad, så du behöver kunna skilja dem åt, också när de flyger i samma flock.
Columba palumbus
Ringduvan är den enda duvan med allmän jakttid i Sverige. Den hämtar mycket av sin mat på åkrarna, och på hösten drar de flesta mot sydväst i stora flockar.
Först tillbaka på våren
Skogsduvan kan vara den första vårfågeln. De första kommer redan i februari, de flesta i mars–april.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet, Skogsduva
Skogsduvan har minskat
Skogsduvan minskade kraftigt under 1900-talet, sannolikt för att lämpliga häckningsmiljöer försvann.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet, Skogsduva
Ringduvan flyttade in i stan
Ringduvan har ökat i antal och blivit en stadsfågel som numera finns i städerna och deras parker.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet, Ringduva
Bollformade flockar på hösten
Ringduvans höstflytt är som störst från slutet av september till början av oktober. Särskilt när det blåser nordlig vind kan du då se bollformade flockar högt uppe på väg söderut.
Källa: Finlands viltcentral (riista.fi), Ringduva
Artkännedom är ett av de 16 ämnesområdena på teoriprovet. I kursen pluggar du arterna med lektioner och frågor som förklarar varje svar.
Kontrollerad 29 oktober 2026.