1. Start
  2. Viltguiden
  3. Vadare
  4. Morkulla

Morkulla

Scolopax rusticola

Morkullan är vadaren som lever i skogen. På marken ser du den sällan förrän den flyger upp, men på våren flyger hanarna sitt sträck i gryning och skymning och låter höra sig.

31 oktober 2026

I dag: jakttid på morkulla i hela landet till 31 dec.

Allmän jakttid enligt jaktförordningen. Detaljerna står under Jakttid.

Morkulla med lång rak näbb och tvärband på hjässan på fuktig skogsmark juliaugseptoktnovdecjanfebmarsaprilmajjuniHela landet
  • Jakttid

Morkulla på fuktig skogsmark. Bilden är AI-genererad.

I korthet

Utbredning
Nästan hela landet
Kull
4 ägg
Flyttar
Oktober–november
Vinter
Brittiska öarna, Frankrike, Spanien
Avskjutning
2 000–3 000 per år

Källa: Svenska Jägareförbundet, Morkulla; Naturhistoriska riksmuseet, Morkulla. Kontrollerad 29 oktober 2026.

Jakttid

Hela landet
11 sept–31 dec

Gäller jaktåret 2026/27. Från 1 juli 2027 gäller jaktförordningen i lydelsen enligt SFS 2026:1693.

Alla jakttider för morkulla

Källa: Jaktförordningen (1987:905) bilaga 1 punkt 24. Från 1 juli 2027: SFS 2026:1693. Kontrollerad 28 oktober 2026.

Vapen

Kulgevär

Kulgevär med patron i alla fyra klasser. Morkulla står i listan över arter där även klass 4 får användas.

Hagelgevär

Hagelgevär i kaliber 12, 16 eller 20.

Haglen får vara högst 4,1 mm (US nr 1) i diameter.

Hagelgevär i kaliber 24, 28, 32 eller .410 får också användas.

Luftgevär

Luftgevär får också användas på morkulla.

Källa: Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2023:8, 2 kap. 14 §, 3 kap. 13 §, 3 kap. 12 §, 3 kap. 14 § och 6 kap. 10 §. Kontrollerad 29 oktober 2026.

Kännetecken

Morkullan är en stor, kraftig vadare med lång näbb och kamouflagetecknad fjäderdräkt.

Den är ungefär lika stor som en skogsduva och lika rund i kroppen. Benen är mycket korta för att vara en vadare.

Hjässan har breda svarta och bruna tvärband.

När morkullan lyfter syns den rödbruna stjärten och övergumpen. I flykten pekar den långa, raka näbben tydligt snett nedåt.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet, Morkulla; Finlands viltcentral (riista.fi), Morkulla. Kontrollerad 29 oktober 2026.

Så lever den

Föda

Särskilt på hösten kan du se morkullan på gräsmattor och i parker, där den letar maskar och larver.

Under oktober och november kan det finnas stora antal morkullor i lämpliga områden i södra Sverige. De är på flytt och stannar för att äta upp sig.

Fortplantning

Boet är en enkel grop i marken, ibland fodrad med lite växtdelar.

Honan lägger fyra ägg, ibland tre eller fem. De är matt gula med rödbruna prickar.

Hanen deltar inte i uppfödningen. Honan matar ungarna de första levnadsdagarna.

Ägg eller ungar per kull: 4.

Beteende

Från ankomsten på våren flyger morkullan sitt morgon- och kvällssträck, som i södra Sverige pågår i fyra månader.

Bara hanarna sträcker. De försvarar inga revir utan tävlar i luften om parningsvilliga honor.

Morkullan kommer tillbaka med snösmältningen, från mars till maj.

Livslängd

Högsta kända ålder: 15 år och 5 månader.

I Sverige

Häckande par i Sverige: 580 000 par (2019).

Källor: Finlands viltcentral (riista.fi), Svenska Jägareförbundet, Naturhistoriska riksmuseet och Naturvårdsverket. Kontrollerad 29 oktober 2026.

Läte och livsmiljö

Läte

Spelflygande hanar låter höra ett ”knissp” följt av ett kuttrande ”orrt, orrt”, men lätet varierar något.

Det högsta lätet är ett ”pissp” som upprepas med några sekunders mellanrum. På närmare håll hörs också ett svagt, lågt och rytmiskt knorrande.

När två morkullor tävlar med varandra blir lätet snabbare och övergår i ett intensivt pipande.

Livsmiljö

Morkullan är en äkta skogsfågel som håller till i något fuktiga barr- och lövskogar.

Den häckar i olika slags skog men verkar föredra produktiv och gärna fuktig skog.

Källa: Svenska Jägareförbundet, Morkulla; Finlands viltcentral (riista.fi), Morkulla; Naturhistoriska riksmuseet, Morkulla. Kontrollerad 29 oktober 2026.

Förväxling

Med sin långa, raka näbb liknar morkullan beckasinerna. Morkullan är betydligt större och mer enhetligt mörk.

Enkelbeckasinen är tecknad i svart och rödbrunt, har en extremt lång, rak näbb och är en våtmarksfågel. Morkullan håller till i skog.

Enkelbeckasinen är mindre än morkullan, har ljusa längsgående strimmor på ryggen och ännu längre näbb.

Källa: Svenska Jägareförbundet, Morkulla; Naturhistoriska riksmuseet, Enkelbeckasin; Finlands viltcentral (riista.fi), Morkulla. Kontrollerad 29 oktober 2026.

Visste du?

  • Över 15 år gammal

    Den äldsta kända morkullan blev 15 år och 5 månader.

    Källa: Naturhistoriska riksmuseet, Morkulla

  • Svår att räkna

    I slutet av 1980-talet uppskattades beståndet till 150 000–200 000 par. Ett forskningsprojekt med andra metoder kom i början av 2000-talet fram till cirka 1,9 miljoner fåglar på våren, och senare har beståndet uppskattats till 500 000–600 000 par.

    Källa: Svenska Jägareförbundet, Morkulla

  • Nästan bara hanar sköts

    Under den numera förbjudna sträckjakten var cirka 99 procent av de skjutna morkullorna hanar, eftersom honorna inte deltar i sträcket.

    Källa: Svenska Jägareförbundet, Morkulla

  • Ruvar ända in i juli

    Tas äggen eller ungarna av rovdjur lägger honan gärna en ny kull. Därför kan man hitta ruvande morkullor ända in i slutet av juli.

    Källa: Svenska Jägareförbundet, Morkulla

  • 3,5 miljoner i Europa

    I Europa skjuts cirka 3,5 miljoner morkullor om året, knappt 3 miljoner av dem i Frankrike och Italien.

    Källa: Svenska Jägareförbundet, Morkulla

Testa dig

1. När får du jaga morkulla i hela landet?

2. Vilka kulpatroner får du använda vid jakt på morkulla?

3. Ungefär hur många par av morkulla häckar i Sverige?

Artkännedom på teoriprovet

Artkännedom är ett av de 16 ämnesområdena på teoriprovet. I kursen pluggar du arterna med lektioner och frågor som förklarar varje svar.